Vreemdgaan: wat is het en waarom gaan mensen vreemd?

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, er zijn ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Er kunnen veel redenen zijn dat iemand in een relatie vreemdgaat. Wat zou de achterliggende reden kunnen zijn? Hieronder zullen we een aantal van de belangrijkste redenen benoemen. Is er in jouw relatie sprake geweest van overspel en weet je niet hoe jullie nu verder moeten gaan?

Vreemdgaan vanwege lustgevoelens

Lustgevoelens kunnen een van de redenen zijn dat men vreemdgaat. Wanneer iemand deze gevoelens niet onder controle heeft kan er een scheve schaats gereden worden. Mannen gaan iets vaker vreemd vanwege lustgevoelens. Dat zou een biologische achtergrond hebben. Om zijn genen zoveel mogelijk te verspreiden moet de man zoveel mogelijk vrouwen bevruchten. Merendeel van de relaties is tegenwoordig echter monogaam en doorgaans worden er duidelijke afspraken gemaakt. We proberen eventuele lustgevoelens naar anderen dan ook te onderdrukken. Niet iedereen slaagt daarin.

Aangeleerd

Ben je opgegroeid in een omgeving waarin vreemdgaan heel gewoon was? Was het vroeger bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat je vader of moeder vreemdging? Dan is de kans groter dat je zelf ook vreemdgaat in je relaties.

Eenzaamheid

Niet altijd gaat men vreemd omdat er sprake is van lustgevoelens. Soms heeft het vreemdgaan een meer emotionele achtergrond. Voel je je vaak eenzaam of heb je twijfels over je relatie, ondanks dat je in een relatie zit? Dan kan dat een reden zijn om bij een ander die emotionele verbondenheid te zoeken. Vrouwen gaan vaker vreemd omdat ze zich eenzaam voelen en minder vaak vanwege lustgevoelens. Je kunt je eenzaam voelen omdat je partner niet vaak thuis is, maar ook omdat je je gewoon niet gehoord voelt door je partner.

Je voelt je niet gewaardeerd?

Voel je je onzeker in je relatie? Heb je het gevoel dat je thuis vooral schoonmaker of schoonmaakster bent? Krijg je weinig waardering van de ander? Zich niet gewaardeerd voelen kan voor sommigen ook een reden zijn om die waardering bij een ander te zoeken.

Overspel in jouw relatie?

Is jouw partner vreemdgegaan of ben je zelf vreemdgegaan, en wil je er alles aan doen om de relatie te verbeteren of herstellen? Dan is het belangrijk dat jullie het vertrouwen in elkaar weer terugwinnen. Behalve dat de vertrouwensband hersteld moet worden, is het ook van belang dat de achterliggende oorzaak wordt aangepakt. Voelt een van beiden zich ondergewaardeerd? Dan is het belangrijk dat ook dit besproken wordt. Niet alleen zal er dan minder snel nog eens overspel plaatsvinden, maar ook wordt jullie relatie daar in het algemeen sterker van. Het online Relatiehulp kan jullie hierbij helpen.

Verder na vreemdgaan

Willen jullie verder met jullie relatie nadat er sprake is geweest van overspel? Dan is het belangrijk dat jullie in gesprek gaan met elkaar. Heb je je al ingelezen over de verschillende fases na vreemdgaan? Het kan soms moeilijk zijn om een gevoelig onderwerp als dit te bespreken zonder dat de gemoederen hoog oplopen. Relatieverbeteren heeft speciaal voor dit onderwerp een onlineprogramma ontwikkeld: “Verder na vreemdgaan”. Ons onlineprogramma kunnen jullie thuis vanuit de luie stoel volgen. Veel mensen vinden het lastig om een gevoelig onderwerp als vreemdgaan met een ander te bespreken. Een belangrijk voordeel van ons online programma is dan ook dat jullie het programma thuis met zijn tweeën kunnen volgen. Het programma is specifiek ontwikkeld voor stellen waarbij overspel heeft plaatsgevonden. De ervaring van stellen die hun relatie hebben hersteld vormt de basis voor het onlineprogramma.

Een efficiënt programma, ontwikkeld door een relatietherapeut

Het programma van Relatieverbeteren is ontwikkeld door een relatietherapeut. Het programma is geïnspireerd op EFT-relatietherapie, oftewel Emotionally Focused Therapy. Bij deze vorm van therapie spelen emoties en behoeften een grote rol. Emoties worden niet onderdrukt, maar worden juist gebruikt om de ander een beeld van je binnenwereld te geven. Het programma leidt jullie gesprekken in goede banen. Willen jullie beiden nog aan de relatie werken en volgen jullie de stappen uit ons programma? Dan is de kans groot dat jullie relatie er weer bovenop komt.

Komen er tijdens het programma vragen in je op die je met een relatietherapeut wilt overleggen? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen! Je ontvangt dan binnen twee dagen een persoonlijke reactie van een relatietherapeut.

Related Posts