Scheiden of blijven? Tips voor het maken van een beslissing

Scheiden of blijven? Je hoopt eigenlijk nooit die vraag aan jezelf te hoeven stellen en toch kan het gebeuren. Wat is verstandig? Blijf je voor de kinderen of zie je nog voldoende perspectief? En hoe zit het eigenlijk met het vertrouwen?

Gaat het al langere tijd niet goed binnen je relatie en heb je echt twijfels of het nog langer zinvol is om energie in je relatie te steken? Twijfel je serieus tussen scheiden of blijven? Lastig inderdaad, want wanneer beslis je of het scheiden of blijven wordt? Wanneer is het moment aangebroken om een beslissing te nemen? Lees hier tips voor het nemen van de juiste beslissing. 

De belangrijkste vraag die je in deze situatie vaak hebt is stelt of er nog sprake is van ‘houden van’. Is het nog zinvol om meer aandacht te besteden aan je relatie? Als er geen sprake is van houden van, wat is er dan nog over? Geniet je nog van samen leuke dingen, verschijnt er nog een lach op je gezicht als je samen op pad bent? Of is die glimlach ver te zoeken?

De vertrouwensvraag speelt een belangrijke rol bij de beslissing die je neemt

Een goede relatie valt of staat met de mate van vertrouwen die er (nog) is. Is dit nog in ruime mate aanwezig of in het geheel niet. Beantwoord de vraag eerlijk en als er geen vertrouwen meer is, dan trek je dus aan een dood paard. Dan is blijven ook geen goede optie. Blijven zonder perspectief zal de situatie, zeker ook met kinderen, beslist geen goed doen. Hoe moeilijk misschien ook, soms is scheiden de beste oplossing. Zo hebben jij en je partner weer perspectief. Blijf je zonder perspectief bij elkaar, dan zit je elkaar en een leuke toekomst in de weg.

Bied jij je kinderen nog dat warme en gezellige thuis?

Scheiden of blijven dus. Veelal besluiten mensen om voor de kinderen te blijven. Dat is begrijpelijk, maar alleen goed als je de relatie ook echt een serieuze kans geeft. Want anders geef je je kinderen nu niet een goed voorbeeld van een goede relatie. Dan bied je ze niet het warme, gezellige huis. Scheiden is voor kinderen zeer ingrijpend.  Blijven is voor iedereen dus het beste, mits je de relatie maar een serieuze kans geeft en jullie nog wel voor de relatie willen werken. Belangrijk is om bij de afweging die je maakt en die je wellicht bespreekt met je partner, om eerlijk te zijn en open kaart te spelen. Wees eerlijk, hoe moeilijk dat ook is. Communiceren is het toverwoord, en dat gedurende de hele relatie. Ook in moeilijke tijden kan goed communiceren je redden en echt verder helpen.

Hier zetten we de  vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden nog eens op een rijtje als het gaat om de kwestie scheiden of blijven.

·   Is er tussen jullie nog sprake van ‘houden van’?

·   Hebben jullie nog leuke momenten samen?

·   Denk je dat de ontstane problemen nog op te lossen zijn, of heb je de hoop laten varen?

·   Is er nog sprake van een vertrouwensband?

·   Is het voor jou mogelijk om een misstap van je partner te vergeven?

·   Is een betere manier van communiceren nog mogelijk?

Schakel vertrouwenspersonen in

Ga er maar aan staan. Het nemen van de juiste beslissing is buitengewoon moeilijk. Voor nu kan het helpen om te praten met vertrouwenspersonen. Het is en blijft echter je eigen keuze. En die moet je uiteindelijk dus ook zelf maken. Besluiten jij en de partner om nog aan de relatie te werken, dan kan ons programma jullie helpen om binnen 12 weken uit de relatiedip te komen.

Related Posts