De 5 verschillende fasen na vreemdgaan

Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie relatie zich in een heftige periode. Er zijn verschillende fases na het vreemdgaan waar je doorheen moet. Wat kun je verwachten als er sprake is van ontrouw in jullie relatie? Hieronder benoemen we 5 verschillende fasen na het vreemdgaan waar je in de meeste gevallen doorheen gaat.

  1. De shockfase

Als we de vijf verschillende fasen na het vreemdgaan benoemen, kunnen we van de eerste fase in ieder geval zeker zijn. Dit is namelijk de shockfase. Nadat ontrouw aan het licht gekomen is, ben je in shock, ook als er al vermoedens waren. Alhoewel het ergens een gevoel van opluchting kan geven dat het geheim eindelijk boven tafel is, is deze periode ook voor de vreemdganger vaak onprettig. Hij of zij ziet de ander immers ook lijden en zal bovendien ook geschrokken zijn van het feit dat hij of zij betrapt is. In de eerste fase krijgen beiden dan ook een enorme klap en spelen allerlei heftige emoties een grote rol.

  1. De onzekerheidsfase

Na de eerste fase komt er doorgaans een fase waarin veel onzekere gevoelen opspelen. Je denkt continu na over waarom de ander is vreemdgegaan. Is het bij een keer gebleven of is dit al een langere tijd aan de gang? Met wie is de vreemdganger nog meer vreemdgegaan en hoe heb je dit niet in de gaten kunnen hebben? Het zijn allemaal gedachten die in deze fase na het vreemdgaan door je hoofd rondspoken. Je weet even niet meer hoe je verder moet als je partner vreemd is gegaan. Je kijkt terug naar alle situaties die je samen hebt meegemaakt, maar nu in de wetenschap dat er toen ‘een derde’ in het spel was. Dit zet alles in een ander daglicht.

  1. De reflectiefase

Als de heftigste emoties langzaam voorbijgaan, ben je beter in staat om na te denken over de situatie. Je belandt dan in de reflectiefase. Je gaat terugkijken op de situatie en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Waarom is je partner precies vreemdgegaan en ging het misschien al een tijdje minder tussen jullie? Had je zelf iets anders kunnen doen? Bovendien denk je in deze fase meestal na of over je nog verder wilt met de relatie. Dat geldt overigens niet alleen voor de partner die zich bedrogen voelt, maar ook voor de vreemdganger.

  1. De beslissingsfase

In de reflectiefase heb je terug kunnen kijken op de situatie. Nu wordt het tijd voor de vierde fase na het vreemdgaan. Hoogstwaarschijnlijk is er nog steeds sprake van onbegrip, maar je hebt wel een beter beeld van hoe alles zich heeft afgespeeld. Inmiddels heb je een goed beeld van hoe je verder wilt. Het wordt dan ook tijd om te beslissen of en hoe jullie met elkaar verder gaan.

  1. De afscheidsfase

Nadat er een beslissing is genomen, komt de laatste van de 5 verschillende fasen na het vreemdgaan. Het wordt tijd om afscheid te nemen. Indien jullie hebben besloten niet samen verder te gaan, nemen jullie afscheid van de relatie. Hebben jullie besloten wél samen verder te gaan, dan is dat vaak op een nieuwe manier. Dus je neemt ook afscheid van jullie relatie zoals die voorheen was. Het vertrouwen dat jullie ooit in elkaar hadden zal misschien niet meer hetzelfde zijn. Om succesvol verder te gaan met de relatie, zullen jullie elkaar moeten vergeven, maar vergeten doe je waarschijnlijk niet.

Willen jullie de relatie weer verbeteren?

Hebben jullie samen besloten om met elkaar verder te gaan en willen jullie echt aan de relatie werken? Dan is het goed om te weten dat jullie daar hulp bij in kunnen schakelen. Zo kunnen jullie er bijvoorbeeld voor kiezen om relatietherapie te volgen. Een alternatief daarvoor is het onlineprogramma van Relatieverbeteren. Het voordeel daarvan is dat je ons programma op afstand kunt volgen, waar en wanneer je maar wilt. Als jullie besluiten om samen verder te gaan, dan zal jullie relatie ook na de verschillende fasen na het vreemdgaan vast en zeker nog ups en downs kennen. Het onlineprogramma helpt jullie om beter met elkaar te communiceren en het beste uit jullie relatie te halen. De ervaring en kennis van andere stellen die hun relatie, na ontrouw, hersteld hebben vormt de basis voor ons programma.

Extra ondersteuning over de mail

Zijn jij en je partner aan het programma van Relatieverbeteren begonnen? Dan is het goed om te weten dat je altijd extra ondersteuning kunt vragen door ons te mailen. Je kunt er zeker van zijn dat je binnen twee dagen een antwoord ontvangt van een relatietherapeut. Zo krijg je dus ook altijd de persoonlijke ondersteuning die je nodig hebt!

Related Posts