Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw partner je wel echt leuk vindt? Ben je bang om afgewezen te worden? Onzekerheid in je relatie kan erg vervelend zijn. Dat er sprake is van onzekerheid, wil overigens niet per se zeggen dat jullie een slechte relatie hebben. Wél kan te veel onzekerheid uiteindelijk invloed gaan hebben op de relatie. In veel gevallen gaan onzekere gevoelens ook gepaard met jaloezie. Niemand wil een lange tijd onzeker zijn, maar hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je wat je kunt doen als je onzeker in je relatie bent.

Waarom ben je onzeker in je relatie?

Om te beginnen kun je nagaan waarom je onzeker in je relatie bent. Het verleden kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op je gevoelens. Ook kan je persoonlijkheid een reden zijn. De ene persoon is nou eenmaal sneller onzeker dan een ander. Heb je een slecht zelfbeeld? Dan ontstaat er eerder twijfel over de relatie; waarom vind een ander jou dan wel leuk? Heb je eerder dingen meegemaakt in een relatie waardoor je mensen minder snel vertrouwt? Ook hechtingsproblematiek kunnen een rol spelen in de onzekerheid in je relatie. Heb je in je jeugd niet voldoende terug kunnen vallen op je ouders? Dan leer je niet altijd even goed om op anderen te vertrouwen.

Als je onzeker in je relatie bent en graag van die onzekerheid af wilt komen, dan is het goed om de oorzaak te achterhalen. Slaag je erin om die oorzaak te achterhalen, dan wordt het ook eenvoudiger om het probleem aan te pakken.

Is de relatie nog jong? Dan is onzekerheid niet gek

Merk je dat je onzeker bent in een nieuwe relatie? Dat hoeft geen slecht teken te zijn. Situaties die jullie in het verleden (bijvoorbeeld met ex-partners) hebben meegemaakt, kunnen ook voor onzekerheid zorgen. Dat er sprake is van onzekerheid in een nieuwe relatie is helemaal niet ongebruikelijk. Het is wel van belang dat onzekerheid niet een te grote rol in jullie relatie gaat spelen. Wanneer je zo onzeker bent in de relatie dat je extreem jaloers wordt, kan dit namelijk wel tot relatieproblemen leiden. Dat terwijl onzekerheid zelf niet hoeft te betekenen dat de relatie minder goed is.

Communiceren is belangrijk

Goed met elkaar communiceren is ontzettend belangrijk binnen een relatie. Vooral wanneer je onzeker in een relatie bent, is het belangrijk om goed met je partner te blijven praten. Bespreek met elkaar waarom je onzeker bent. Wat verwachten jullie van elkaar en waarom is er sprake van onzekerheid? Door dit met elkaar te bespreken, kunnen jullie beter rekening met elkaar houden. Bovendien kan je partner je in dat geval bijvoorbeeld duidelijk maken dat bepaalde onzekerheden die je hebt onterecht zijn.

Soms is afleiding ook goed

Als je onzeker in een relatie bent, is het soms ook goed om even afleiding te zoeken. Je relatie is belangrijk, maar zorg ook dat je je eigen ding blijft doen. Blijf bijvoorbeeld met je vrienden afspreken en blijf ook je hobby’s uitvoeren. Juist wanneer de onzekere gevoelens opspelen kan het prettig zijn om afleiding te zoeken. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf dat die gevoelens vaak opspelen als jouw partner zonder jou weggaat van huis? Spreek dan iets af met je eigen vrienden om je gedachten te verzetten.

Wat als je te onzeker in je relatie bent?

Ben jij wel erg onzeker in je relatie, dusdanig dat het vaak negatief doorwerkt in jullie invloed relatie? Dan kan het een goed idee zijn om professionele hulp te zoeken. Je kunt ervoor kiezen om relatietherapie te volgen. Helaas wachten mensen met relatieproblemen gemiddeld zes jaar voordat ze naar de relatietherapeut gaan. Laagdrempeliger en wellicht wel net zo effectief is het onlineprogramma van Relatieverbeteren. Jij en je partner kunnen dit programma gewoon vanuit huis volgen, op de momenten dat het voor jullie uitkomt. Hoe eerder jullie onzekerheid in de relatie aanpakken, hoe makkelijker het is. Het programma is gebaseerd op EFT-relatietherapie en kun je binnen 12 weken afronden. Het programma helpt jullie om beter met elkaar te communiceren en emoties bespreekbaar te maken. De kans is groot dat je hierdoor minder onzeker wordt in de relatie.

Maak je gebruik van het programma van Relatieverbeteren en heb je vragen voor een professionele relatietherapeut? Dan kun je ons altijd mailen. Je krijgt dan altijd binnen twee dagen antwoord op je vraag.

Related Posts