Wanneer is je relatie op? Herken de 7 indicatoren

Wanneer is je relatie op? Het is een vraag die mensen zichzelf stellen als de relatie voor langere tijd niet goed gaat. Als je het gevoel hebt dat de relatie niet helemaal lekker meer loopt, dan is er duidelijk iets aan de hand. Maar hoe weet je nou of de relatie echt op is? Hieronder benoemen we 8 belangrijke indicatoren. Merk je dat veel van deze punten ook opgaan voor jullie relatie? Dan is dat in ieder geval een belangrijk teken dat er iets moet veranderen.

  1. Jullie zijn niet langer intiem met elkaar

Aan het begin van een relatie heb je meestal vaker seks met elkaar dan in een latere fase in je relatie. Dat is niet gek, dat is zelfs normaal. Bovendien heeft lang niet iedereen evenveel behoefte aan intiem contact. Dat jullie minder vaak seks hebben, wil dus niet per se zeggen dat jullie relatieproblemen ervaren. Echter, is het meestal wel een slecht teken als jullie amper nog seks en intimiteit met elkaar hebben. Meestal is er sprake van een achterliggende oorzaak.

  1. Wanneer jullie veel kritiek op elkaar hebben

Ook als jullie voortdurend kritiek op elkaar hebben, kan dat een teken zijn dat de relatie slechter wordt. Niemand vindt het leuk om steeds kritiek te krijgen. Wanneer er veel sprake is van kritiek, kan de relatie hier behoorlijk onder leiden. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet mag laten blijken dat je iets niet leuk vindt. Vooral de manier waarop je je uitspreekt, speelt een belangrijke rol.

  1. Jullie hebben erg felle ruzies

Bijna ieder stel heeft weleens ruzie. Af en toe een ruzie kan zelfs een goed teken zijn. Het duidt erop dat jullie wel aandacht hebben voor zaken waarin jullie van mening verschillen. Als jullie helemaal niet communiceren over problemen binnen de relatie, is dat in de meeste gevallen schadelijker. Wanneer jullie ruzies erg fel zijn en bij de ruzies ook fysiek geweld te as komt, dan is dit een belangrijke reden om hier mee aan de slag te gaan. Bovendien is het minstens even belangrijk dat je na een ruzie ook weer repareert en moeite doet om het uit te praten en elkaar wezenlijk te begrijpen.

  1. Er valt weinig te zeggen

Weet je vaak gewoon niet wat je tegen je partner moet zeggen? Of praten jullie wel met elkaar, maar missen jullie intimiteit? In dat geval duidt dit er vaak op dat een stel emotioneel ver van elkaar verwijderd is. In veel gevallen is dat al vanaf het begin van de relatie het geval. Naarmate jullie elkaar langer kennen, valt het dan steeds meer op dat de relatie aan intimiteit ontbreekt.

  1. Je mist het leven als vrijgezel

Het is niet gek als je af en toe terugdenkt aan je leven als vrijgezel en je dat leven ergens mist. Als je het leven voor je relatie wel heel erg begint te missen, dan is dat meestal wel een indicator dat je relatie niet helemaal lekker loopt. Dit kan echter wel verschillende oorzaken hebben. Vind je bijvoorbeeld dat je niet genoeg vrijheid hebt binnen de relatie of ben je nog niet helemaal toe aan een vaste relatie?

  1. Je kunt een gebeurtenis uit het verleden geen plek geven

Kan jij je partner niet vergeven voor iets wat hij of zij in het verleden heeft gedaan, of andersom? Is een van beiden bijvoorbeeld vreemdgegaan en kun je dat geen plek geven? Als je boosheid niet over gaat, dan is dit een slecht teken voor de relatie. Als je langdurig boos blijft, kan dat namelijk invloed hebben op hoe jullie met elkaar omgaan. Natuurlijk kun je boos zijn, zeker als er iets ingrijpends is gebeurd. Lukt het je echter niet om hier samen een stap verder in te komen, dan is er werk aan de winkel.

  1. Je voelt je vaak verplicht

Vind jij het niet langer leuk om met je partner op stap te gaan? Voelt dit eigenlijk meer als een verplichting dan dat je er plezier uithaalt? Ook dit kan een signaal zijn dat de relatie op is of begint te raken. Wanneer je geen plezier haalt uit de activiteiten die jullie samendoen, is dat een slecht teken.

Zie je veel van deze indicatoren terug in jouw relatie?

Zie je een aantal van deze indicatoren terug in je relatie, dan is dit een signaal om je relatie onder de loep te leggen. Het betekent niet dat je relatie niet meer te redden valt. Zo kun je het programma van Relatieverbeteren volgen. Je zult ervaren hoe enorm jullie relatie daardoor verbetert.

Related Posts