Vreemdgaan: dit zijn de psychische gevolgen van overspel

Dat vreemdgaan een grote impact kan hebben op de ander, weten we allemaal wel. Maar wat zijn nou precies de psychische gevolgen van het vreemdgaan? Hieronder zullen we een aantal psychische gevolgen van overspel benoemen. Overigens heeft overspel niet alleen psychische gevolgen voor de bedrogen partner. Ook de vreemdganger kan last krijgen van de psychische gevolgen van overspel.

De bedrogen partner geeft zichzelf de schuld

Het gebeurt vaak dat iemand zichzelf de schuld geeft als de ander is vreemdgegaan. Je twijfelt of je wel genoeg hebt gedaan om dit te voorkomen en verwijt jezelf dat je de signalen van vreemdgaan of de signalen dat je relatie op is niet hebt gezien. Als je jezelf de schuld geeft, kan dit indirect ook tot depressieve gevoelens leiden.

Vertrouwensproblemen

Wanneer je partner vreemdgaat, kan dat een enorme klap voor je zijn. In een relatie verwacht je de ander volledig te kunnen vertrouwen. Zodra overspel aan het licht komt, lijkt het even alsof al je vertrouwen weg is. Als je hier niks mee doet, kunnen deze vertrouwensproblemen zelfs aanhouden als je de relatie verbreekt en invloed hebben op toekomstige relaties. Mensen die zijn bedrogen blijven vaak lang wantrouwend in een relatie.

Depressie

Een van de andere psychische gevolgen van overspel is vaak depressie. Nadat de eerste crisis voorbij is, begin je pas echt te beseffen wat er allemaal gebeurd is. Als niets je meer echt plezier geeft, dan kan er sprake zijn van een depressie. Het is natuurlijk niet gek dat je je rot voelt na overspel. Als het echt een lange periode aanhoudt, dan kan het uitmonden in een depressie. Maak het bespreekbaar bij de huisarts!

Een negatief zelfbeeld

Ook een negatief zelfbeeld kan onder de psychische gevolgen van overspel vallen. Wat voor reden heeft de ander om vreemd te gaan? Was jij dan niet mooi of leuk genoeg? Als de ander vreemd is gegaan, ga je meestal op zoek naar de achterliggende reden, hierdoor kun je meer gaan twijfelen aan jezelf en de relatie.

Impulsief gedrag

Impulsief gedrag kan ook een consequentie zijn van de psychische gevolgen van overspel. Doordat je een flinke mentale klap hebt opgelopen, kun je eerder geneigd zijn om risico’s te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om drank of drugs te gebruiken. 

De psychische gevolgen van overspel bij de vreemdganger

Zoals we aan het begin van deze blog aangaven, heeft vreemdgaan vaak ook psychische gevolgen voor de vreemdganger zelf. De vreemdganger ziet hoeveel het vreemdgaan met de ander doet en dit kan zorgen voor schuldgevoel. Het vreemdgaan is vaak ook een gevolg van psychische problemen van de vreemdganger zelf. De vreemdganger kan bijvoorbeeld depressief zijn. Ook bij de vreemdganger kan het gevoel dat de relatie nooit meer hetzelfde wordt, gevoelens van verlies oproepen.

Psychische gevolgen van overspel op het gezin

Vaak heeft vreemdgaan niet alleen gevolgen voor het stel zelf. Het vreemdgaan kan bijvoorbeeld ook een grote impact hebben op eventuele kinderen. Zij merken dat hun ouders zich anders gedragen en kunnen zich hierdoor ook rot gaan voelen.

Hoe gaan jullie verder?

Is jouw partner vreemdgegaan? Of ben je zelf vreemdgegaan? Dan heeft jullie relatie een flinke klap gehad en kampen jullie waarschijnlijk met de psychische gevolgen van overspel. Na het vreemdgaan doorloop je doorgaans een aantal fases, waarin je steeds meer vertrouwen opbouwt met elkaar. Willen jullie je relatie nog een kans geven? Dan kunnen jullie het programma “Verder na vreemdgaan” van Relatieverbeteren volgen. Dit programma hebben we speciaal ontwikkeld voor deze situatie. Je kunt het programma vanuit huis volgen en jullie hoeven je relatieproblemen niet met anderen te delen. Je doorloopt een stappenplan, waardoor het makkelijker wordt om de relatie op een goede manier voort te zetten. Het programma kun je volgen wanneer je maar wilt. Veel mensen vinden het lastig om de stap te nemen om naar een relatietherapeut te gaan. Het onlineprogramma van Relatieverbeteren is een laagdrempeliger alternatief.

Komen er tijdens het programma vragen in je op? Dan kun je ons altijd een mail sturen. Je mailtjes worden binnen twee dagen beantwoord door een relatietherapeut. 

Related Posts