Ik zie, ik zie… wat jullie (nog) niet zien: goede hoop!

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Als stellen op het punt zijn aanbeland waarbij ze door de bomen het bos niet meer zien, heb ik vaak nog goede hoop. Hoop – of beter gezegd: kans – op een positieve afloop, op een uitweg waarbij ze elkaar weer liefdevol weten te vinden. Ik zit immers niet gevangen in het conflict dat bij hen op de voorgrond speelt en waar al hun aandacht naartoe gaat. Ze zitten samen vast, verstrikt als in een web, niet in staat om achterom te kijken. Terwijl juist dáár de sleutel ligt om los te komen.

Verder kijken dan je neus lang is

Wat je niet ziet, bestaat niet? Hmm… bij relatie issues gaat die vlieger zeker niet op. Natuurlijk: het is logisch dat je focust op datgene wat negatief en zichtbaar is in jullie relatie, zoals problemen of irritaties die geregeld terugkomen. Maar probeer ook eens verder te kijken dan dat. Op de achtergrond spelen namelijk vaak minstens zulke belangrijke zaken een rol. Aan mij de taak om van het conflict op de voorgrond, naar de onderliggende zaken te gaan. Heen en weer te weven. Zo ontstaat er een opening én beweging.

Praktijkvoorbeeld

Zo speelt er bij Rosa en Bert een ruzie die te maken heeft met haar ouders. Zijn schoonouders dus. Het duurt niet lang of ze krijgen bij mij aan tafel ter plekke onenigheid over de vraag aan wiens kant zij nou eigenlijk staat. “Sta je nou aan mijn kant of aan die van je ouders?”, vraagt Bert met een gepijnigd gezicht. Natuurlijk is het belangrijk om goed te begrijpen waar dit conflict over gaat. Maar tegelijkertijd spelen er andere thema’s een belangrijke rol, die we nader gaan onderzoeken.

Wat wens jij?

Om te beginnen, vraag ik ze wat op dit moment hun verlangens zijn. Rosa: ”Ik heb behoefte aan een opgeruimd huis om me in evenwicht te voelen. Dat lukt niet. Twee kinderen, een hond, drie katten en vier konijnen maken het ook niet makkelijker.” Bert antwoordt: “Ik heb behoefte aan gedeelde humor. We vinden bijvoorbeeld weinig tijd om samen films te kijken waarbij we kunnen lachen. Ook mis ik het gevoel ‘samen een team’ te zijn. Om een maatje te hebben, die me nooit in de steek laat.” Rosa vult nog aan: “Het allerbelangrijkste is, dat ik behoefte heb aan waardering. Niet alleen als moeder, partner, collega en vriendin, maar echt om wie ík ben.”

Vind de warmte

Wat is er gebeurd in deze relatie? Het is duidelijk dat ze elkaar nog maar moeilijk kunnen vinden, de irritatie ligt voor het oprapen en de warmte voor elkaar is ver te zoeken. Wanneer ik ze losjes vragen begin te stellen over het begin van hun relatie en ze wat anekdotes laat vertellen over hun ontmoeting, zie ik ze even kort naar elkaar kijken en lachen ze samen om deze herinneringen.

Niet alleen ik, maar ook zij zelf ervaren een gevoel van opluchting. Ze kunnen weer even ademhalen nu het vergrootglas niet gericht is op wat er fout gaat, maar op wat wél positief is. Dat is het moment waarop ik weet: met deze mensen kan ik heel ver komen. Het zal best pittig en pijnlijk worden en gepaard gaan met verdriet en frustratie, maar er is hoop! En dat laat ik ze weten.

Samen winnen

Hierbij is het belangrijk dat ik ze in eerste instantie uitleg, dat 90% van de stellen ruziet over álles behalve waar het écht om draait, namelijk: het negatieve patroon doorbreken. Voor je het weet ontwikkelt een ruziënde wisselwerking zich tot een rode draad. Dit patroon van ‘bad energy’ is de oorzaak van teleurstelling en verwijdering in de relatie. Ik ga ze helpen om weer naast elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar. En dat inzicht alleen al geeft hoop! Met z’n tweeën sta je sterk en strijd je tegen die gemeenschappelijke vijand: jullie negatieve patroon.

Op naar een liefdevolle toekomst

Rosa en Bert hebben aan het einde van de sessie nog een prangende vraag voor me: “Maar wat doen we dan met al die dingen waar we nu mee zitten? Met persoonlijke waardering? De schoonouders? De rommel in huis?” Ik vertel ze dat – zodra het ze lukt om hun negatieve patroon te doorbreken – er vanzelf ruimte ontstaat om hierover in gesprek te gaan en tegemoet te komen aan elkaars behoeften.

Dit was nog maar het eerste gesprek met dit koppel, maar de basis is gelegd voor een opgaande lijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze met vallen en opstaan elkaar steeds beter weten te vinden. Als je eenmaal met zachtheid naar jezelf en je partner kunt kijken en de moed hebt om jullie tegenslagen om te buigen tot iets positiefs, dan kun je samen vol goede hoop de toekomst tegemoet gaan!

Related Posts