‘Ideale’ stellen in relatiecrisis: weg met het taboe!

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

“Vrienden kijken ons verbijsterd aan als ze horen dat we in relatietherapie zijn, iedereen vindt ons het ideale stel!” Ik hoor het koppels bij mij aan het tafel maar al te vaak verzuchten. Kennelijk is er bij relatieproblemen nog steeds sprake van gêne. Praten met vrienden en familie over je liefdes struggles en/of hulp zoeken omdat je er samen niet uitkomt? Het blijkt nog best een taboe.

6 jaar worstelen

Even terug naar het begin: wat is een taboe eigenlijk? Volgens de Van Dale betekent het ‘iets dat verboden is om over te spreken, iets dat niet gedaan of gezegd mag worden’. Het is natuurlijk niet ‘verboden’ om je relatie issues te delen. Feit is wel, dat stellen met problemen gemiddeld pas na 6 jaar (!) op zoek gaan naar hulp. Zo’n lange worsteling geeft aan dat er nog altijd sprake is van schaamte. 

Alles-voor-elkaar-masker

Wat de ogenschijnlijk ‘ideale’ stellen mij vertellen, is dat ze zelf ook zijn gaan geloven in hun perfecte plaatje. Zolang je de schone schijn voor jezelf en elkaar ophoudt, is er in ieder geval één ding nog wél: de alles-voor-elkaar-buitenkant. En dat is precies de functie van het taboe: vermijden, zodat het er niet is. Zolang je er niet over praat, lijkt het alsof het niet bestaat. Maar ondertussen schuilt er verdriet, machteloosheid en eenzaamheid onder dat vergulde laagje.

Het is moeilijk om toe te geven dat er issues zijn tussen jou en je partner. De meest voorkomende reden hiervoor is de angst om te falen. Wanneer het je niet lukt om gelukkig te zijn in de liefde en/of om je relatie bloeiend te houden, ervaar je dat alsof je gefaald hebt. Dit is een denkfout. De enige conclusie die je kunt trekken is: het lukt me niet. Dat is iets heel anders dan falen! De reden dat het je niet lukt? Je hebt simpelweg te weinig informatie over hóe je dat doet, een relatie levend en gezond houden.

Gedeelde smart…

Wat gebeurt er als koppels de moed hebben gevonden om wél open te zijn over hun relatiedip? Ik hoor daar hele positieve geluiden over. Mensen vertellen me dat er eigenlijk altijd sprake is van herkenning in hun omgeving; iedere relatie kent immers zijn ups and downs. Bovendien helpt het enorm om het te bespreken met je vrienden en familie, omdat het fijn en troostend is als mensen een luisterend oor bieden en met je meevoelen.

Grappig praktijkvoorbeeld[1] [2] : laatst stond het ene na het andere stel voor mijn deur, waarbij hun kinderen allemaal op dezelfde basisschool zaten. Taboe leek voor deze ouders een gepasseerd station. Op het schoolplein werd druk uitgewisseld over hoe opgelucht ze waren dat ze gesprekken bij de relatietherapeut voerden en dat ze dit veel eerder hadden moeten doen. Ik was zo blij dat te horen! Mijn grote wens is dat het normaal wordt om problemen bespreekbaar te maken. Dat je ervaart dat het steun geeft door het uit te spreken, dat het verbroedert en de band versterkt.

Top 3 taboe-onderwerpen

Toch is het voor velen knap lastig om persoonlijke problemen te bespreken met hun naasten. Uit recent onderzoek verscheen een top 3 van onderwerpen die we liever voor onszelf houden. Op 1. staat psychische stoornissen, depressie, angsten, op 2. (on)gelukkig zijn en op 3. relaties en de liefde. Ze hebben alledrie met elkaar te maken, omdat ze elkaar voortdurend beïnvloeden. Wanneer je een gezonde liefdesrelatie hebt, heeft dat een positieve invloed op een heleboel gebieden in je leven! je lichamelijke en mentale gezondheid verbetert, je immuunsysteem en je herstel na ziekte is beter, kinderen van ouders met een gelukkige relatie, functioneren beter en je leeft langer! Andersom geldt het ook: wanneer je mentaal goed in je vel zit, ligt een gezonde relatie veel meer binnen handbereik en neemt je geluksgevoel toe. Als we deze persoonlijke onderwerpen nog meer met elkaar gaan delen, slaan we dus 3 vliegen in 1 klap!

Ik kijk dan ook uit naar de documentaireserie die de Britse prins Harry en Oprah Winfrey samen maken. Hiermee willen ze kijkers inspireren om psychische aandoeningen en mentaal welzijn met elkaar te bespreken. Ook is er een mooi voorbeeld van eigen bodem: in de comedyserie De Luizenmoeder worden gênante gevoelens zonder schaamte aan de oppervlakte gebracht. Applaus voor alle taboe-doorbrekers!

Related Posts