Een goede relatie: hoe dan? (Inleiding)

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Als het vak ‘relaties’ een vast onderdeel was geweest van het lespakket op school, dan hoefden we onszelf deze vraag misschien wel nooit te stellen. In de praktijk draaien veel stellen in cirkeltjes rond, niet wetende hoe ze de weg terug moeten vinden naar liefde en verbinding. Terwijl: hoe eerder je leert hoe je een duurzame liefdesrelatie moet onderhouden, hoe beter! In deze blogserie introduceren we de 5 ingrediënten van een goede relatie.

Hoe je ‘het’ doet

De behoefte aan relatieles onder jongeren bleek maar weer toen we onlangs een lezing bezochten van Esther Kluwer, hoogleraar duurzame relaties. De grote collegezaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen was compleet uitverkocht. Wat mij enorm inspireerde was dat een derde van de zaal gevuld was met twintigers. De lezing leverde hen geen studiepunten op, maar ze zaten hier puur uit eigen interesse. Geweldig dat zij zich hierin verdiepen! Jonge mensen waarvan lang niet iedereen een vaste relatie heeft, maar die wel willen weten hoe je ‘het’ nu doet: een goede relatie onderhouden.

Uit de cirkel

Als relatietherapeut hoor ik elke dag nieuwe verhalen en belevenissen, maar er is natuurlijk een rode draad uit te halen. Dat ben ik de laatste jaren dan ook duidelijk gaan zien. Er zijn vaardigheden die je nodig hebt, beslissingen die je moet nemen, zaken die je los moet laten en dingen waarin je je tanden moet gaan zetten. De meeste stellen die ik begeleid, draaien in cirkeltjes rond en weten niet meer hoe ze eruit moeten komen. Op dat moment zien ze nog niet dat ze maar een aantal stappen verwijderd zijn van een gezonde relatie. Gelukkig zie ik dat lichtpunt wel en daarom spreek ik ook altijd uit dat ik hoopvol ben. Behalve als hun basis niet gezond is, dan valt er weinig te bouwen…

5 ingrediënten van een goede relatie

Hoe bouw je aan een fijne liefdesrelatie? Tot voor kort wisten we het antwoord op die vraag eigenlijk niet. Gelukkig zijn er experts* die duizenden filmfragmenten hebben bestudeerd van mensen met een goede relatie en mensen met een slechte relatie. Hieruit komen 5 ingrediënten naar voren die een essentiële rol spelen bij het hebben (en houden!) van een gezonde verbinding met je lief:

  1. De basis – en de eerste maanden van jullie relatie! – is goed.
  2. Je accepteert eigenaardigheden en gevoeligheden van jezelf en je partner.
  3. Je kent jezelf en je ontwikkelt jezelf.
  4. Je hebt de wil om jullie relatie te begrijpen en te verbeteren.
  5. Je brengt graag samen tijd door en besteedt aandacht aan elkaar.

Blogserie

Wil jij weten hoe je werkt aan een duurzame en liefdevolle relatie met je partner? In de aankomende artikelen van deze blogserie ‘Een goede relatie, hoe dan?’ stel ik steeds één onderdeel centraal uit bovenstaande top 5. Elk punt komt uitgebreid en op een toegankelijke manier aan bod, zodat het inspireert om er echt mee aan de slag te gaan. Het lijkt eenvoudig, en het is ook niet persé moeilijk, maar je moet wel weten hoe.

In ons volgende blog artikel trappen we af met ingrediënt 1: De basis is goed.

*Met dank aan het mooie werk van Sue Johnson, John en Julie Gottman, Esther Kluwer en Esther Perel. Maar vooral dank aan alle stellen die bij mij aan tafel zitten. Zij laten mij zien wat er verandert, zodra je begrijpt hoe je jezelf in de relatie vastzet en wat een enorme boost de relatie krijgt wanneer je allereerst met jezelf een goed gesprek voert! Maar daarover later meer.

Related Posts