7 redenen waarom stellen relatietherapie uitstellen

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen geven er de voorkeur aan om het moment dat ze relatietherapie of coaching zoeken zo lang mogelijk uit te stellen. We bedenken ‘rationele’ redenen waarom we dat niet doen, maar de meeste redenen zijn niet meer dan drogredenen of excuses. Dit zijn de 7 belangrijkste redenen die paren gebruiken om zichzelf wijs te maken dat ze geen hulp nodig hebben. Welke zie je jezelf gebruiken?

Reden 1:

“Moeten we relatieproblemen niet zelf kunnen oplossen?!”

Dit is de belangrijkste reden waarom mensen niet (op tijd) hulp zoeken bij relatieproblemen. Stellen denken dat ze huwelijks- of relatieproblemen zelf moeten kunnen oplossen. De complexiteit van relaties wordt niet voldoende onderkend. Het idee is dat iedereen een relatie kan hebben, dus waarom zou je daarvoor een expert inhuren? Is dat niet wat overdreven?

Feit: je hebt hulp nodig om het zelf op te lossen.

Niemand heeft ‘hoe relaties te doen’ op school geleerd. En de voorbeelden van onze ouders, familie of beroemdheden zijn niet altijd de beste. Je kunt een probleem niet oplossen als je niet weet hoe. Een online programma of een hulpverlener helpt je erachter te komen waardoor een relatie werkt. Coaching – online of persoonlijk – helpt je om je eigen gedrag goed te bekijken. Want of je het nu leuk vindt of niet, je zult zelf het werk moeten doen om je relatie te veranderen.

Reden 2:

“Relatietherapie werkt niet voor ons.”

Vaak horen we: “Misschien hebben andere mensen baat bij (online) therapei voor koppels. Wij niet, onze problemen zijn anders.”

Feit: 95% van de paren heeft exact dezelfde problemen.

In moderne methoden, zoals Emotionally Focused Therapy (of EFT), is de inhoud van jullie ruzies of de oorzaak van je pijn niet zo relevant voor het oplossen van een slechte relatiedynamiek. Het is een onderbewust negatief interactiepatroon dat de oorzaak is van het gevoel van eenzaamheid, wanhoop en terugkerende ruzies die zich voordoen. De EFT-methode heeft tot doel deze patronen te leren herkennen, aanpakken en doorbreken.

Reden 3:

“Een relatietherapeut kiest partijr!”

Veel stellen denken dat een relatietherapeut op de Rijdende Rechter lijkt. Maar een professionele therapeut kiest geen partij.

Feit: relatieproblemen zijn niet jouw schuld (en ook niet die van je partner).

Uitgezonderingen daargelaten, er is niet één iemand verantwoordelijk voor jullie relatieproblemen. Niet jij, noch je partner is de schuldige partij. Het is de dynamiek die jullie samen hebben ontwikkeld en die jullie relatie is gaan bepalen. Therapie of een online relatiehulpprogramma kan je helpen om die patronen samen te doorbreken.

Reden 4:

“Mijn partner wil niet …”

Veel stellen gaan niet naar therapie als één van de twee niet wil. Sterker nog, het wel of niet bijwonen van relatietherapie kan op zichzelf inzet van ruzies en ontevredenheid zijn.

Feit: Je kunt jullie relatie verbeteren zonder je partner.

Het is een misvatting dat deelname van partners nodig is om een relatie te verbeteren. Je kunt zelf al een hoop doen en je zult merken dat dit positief effect op jullie relatie heeft. In sommige gevallen zorgt die verandering er juist voor dat de partner ook nieuwsgierig wordt naar therapie.

Bedenk dat wanneer je partner weigert in therapie te gaan, er onder die onwil wellicht diepere emotionele blokkades kunnen zitten, zoals angst en schaamte.

Reden 5:

“Het gaat niet zó slecht dat we therapie nodig hebben.”

Het is moeilijk om toe te geven dat je relatie stukken beter kan. Sommige mensen zijn bang dat relatietherapie als het begin van het einde is. 

Feit: Therapie leidt tot meer geluk.

Relaties zijn erg belangrijk voor ons als mens. Mensen met een relatie leven langer en voelen zich gelukkiger. Als je leert hoe relaties werken, heb je een aanzienlijke bron van geluk onder de knie. En wanneer je de relatiecrisis oplost, ervaar je meer geluk omdat er minder stress in je leven is.

Ja, er is een mogelijkheid dat therapie resulteert in het beëindigen van een ongezonde relatie. Maar ook dat leidt (op termijn) tot meer geluk.

Reden 6:

“We gaan later aan onze relatie werken, het kost nu te veel tijd.”

Je hebt het druk, druk, druk! Je hebt nauwelijks tijd om te werken, te sporten, de kinderen op te halen (als die hebt) en je ziet je vrienden zeker niet zo vaak als je zou willen. Waar vind je tijd om aan je relatie te werken?

Feit: als je tijd vrijmaakt voor je partner, laat je zien dat je hem of haar meer waardeert dan wat dan ook.

Relatietherapie, of het nu een online programma is of een live therapiesessie kost slechts 1 uur per week. Dit zou wel eens het meest effectieve uur van de week kunnen, waarbij je echt elkaar echt aandacht geeft. Het effect van deze wekelijkse tijdsinvestering is dat tijdrovende activiteiten zoals ruziemaken, verminderen. Netto hou je dus meer tijd over!

We horen zelfs dat stellen genieten van hun ‘Relatie Verbeteren avond’.

Reden 7:

“Ik weet dat onze relatie niet goed is, maar therapie gaat niets verbeteren.”

Veel koppels worden cynisch en hebben de relatie eigenlijk opgegeven. Ze houden vast aan wat ze hebben, zonder hun best te doen om het te veranderen.

Feit: als je niet investeert, vertrek je.

Het lijkt eng om uit je comfortzone te stappen, maar daar vindt groei plaats. In de meeste gevallen die we tegenkomen, is het duidelijk dat vechten of constant gekibbel voornamelijk wordt veroorzaakt door het onbewuste negatieve relatiepatroon dat stellen ontwikkelen. Therapie helpt het patroon te herkennen en te doorbreken. En in de meeste gevallen blijkt dat je liefde slechts bedekt was door je terugkerende negatieve spiraal!

Related Posts