De machtige derde in een relatie (Haarlems Dagblad)

Overleven. Dat is waar het in een langer lopende relatie met relatieproblemen, over gaat volgens de Haarlemse relatietherapeut Anoek Gerlings 

Tekst: Elizabeth Stilma

Tijdens de feestdagen neemt de druk en stress toe en daarmee het oergedrag. “In elke relatie sluipt een patroon van vechten en vluchten.” In januari ervaren zij een piek in aanmeldingen wat leidt naar lange wachtlijsten. Daarom ontwikkelden ze het online zelfhulpprogramma In 7 stappen uit je relatiedip.

Het is oudejaarsavond. Goede voornemens en nieuwe mogelijkheden liggen in het verschiet. Maar voor veel stellen blijkt dé kus om klokslag 12 uur niet een heerlijk vooruitzicht naar weer een mooi jaar samen. Maar een confrontatie. Een wake-up call. “Wil ik bij jou zijn? En ben jij het dan voor mij?”

Dat zijn vragen volgens Gerlings die scherp aan de oppervlakte komen tijdens de feestdagen. “Deze tijd van het jaar is naast veel borrels, etentjes en (schoon-)familie ook een moment van reflectie. Een afronding van het afgelopen jaar en een blik vooruit naar de toekomst.” Heijmen vult aan: “In januari zijn mensen uitgerust. Het gewone leven begint weer. Ze hebben energie opgedaan om nieuwe keuzes, mogelijkheden aan te boren. Ook in hun relatie. En willen zich aanmelden voor relatietherapie. ” Helaas is er dan een wachtlijst. “Eindelijk heb je de stap genomen om naar een relatietherapeut te gaan, kom je op de wachtlijst. Met het onlineprogramma kun je gelijk aan de slag. Samen of alleen.”

”In zeven stappen in twaalf weken tijd kunnen deelnemers het programma doorlopen. De eerste proefperiode van Monsley is net afgelopen en de resultaten zijn positief. Heijmen: “Het zou zo fijn zijn als we meer mensen kunnen helpen zodat ze niet hoeven te vluchten in een ‘second love’. Dat ze zichzelf kunnen terugvinden in hun eerste liefde.” Gerlings benadrukt: “Dat kan namelijk ook zo makkelijk. Het valt voor bijna iedereen te leren.”

Patroon

Want hoe dan ook, een eerste of derde relatie, iedereen belandt in een patroon. Overigens zegt dat niks over de kwaliteit van een relatie aldus Gerlings. “Het patroon is de machtige derde in een relatie.” Vaak sluipt het in een relatie na een tweede kind. Door de toenemende spanning en stress die gepaard gaan met kinderen. Maar ook mensen zonder kinderen hebben te maken met een patroon. “In elke relatie neemt de druk op een gegeven moment toe. Dat kan door werk, ziekte of burn-out zijn. En dan vlucht je in oergedrag. Daarbij zie je drie varianten: 1. Vechten en vluchten “de één achtervolgt, de ander geeft niet thuis”; 2. Vechten en vechten “schreeuwen en vliegend servies”; of 3. Ze vluchten allebei “de voelbare kou in de lucht”.

Als je dit patroon niet erkent en niet weet hoe je het moet doorbreken, krijgt dit patroon meer en meer macht. En dan kom je in een negatieve spiraal.” Heijmen legt uit dat vecht- en vluchtgedrag over verbinding gaat. “Vanuit ons oergedrag betekent ‘uit verbinding’ gaan dat we aan ons lot worden overgelaten, dat we doodgaan. We zijn

kuddedieren. Als dat wordt verstoord, als we niet worden gehoord, gebeurt er iets in ons deep down.” Het zelfhulpprogramma leert mensen het patroon te herkennen, erkennen en te doorbreken.

Eigenlijk is het volgens het tweetal heel gek dat kinderen in de vormende leeftijd geen les krijgen in relaties. “Relaties zijn de meest belangrijke onderdelen van ons leven als het gaat om welzijn en gezondheid.” Heijmen geeft aan dat bewustwording van het patroon van eigen gevoelens en behoeftes de sleutel is naar een betere relatie. Gerlings beaamt dit. “De schuld, strijd en frustratie moet uit een relatie. Vaak is de basis goed, maar ligt er zo’n dikke laag rotzooi omheen omdat ze vaak veel te lang hebben gewacht om in actie te komen. Als de drap wordt weggehaald dan verschijnt weer die basis en kunnen mensen de verbinding weer aangaan.”

Voor degene die het zelfhulpprogramma In 7 stappen uit je relatiedip graag wil proberen heeft Relatie verbeteren een preview.

Haarlems Dagblad 31-12-2019

Related Posts